Varför äter vi ägg till Påsk?
Jo påskens äggfrosseri beror på att hönorna satte igång att värpa på våren.men under den långa fastan fick man inte äta ett enda ägg,det blev en hel del ägg i förråden .. äggen hade nyhetens behag
och det blev naturligt att kalasa på dem sen när man fick äta vad man ville.
Man färgade äggen genom att koka dem med tex
lökskal eller späda löv
Ägglekar
Den goda tillgången på ägg gjorde tom så man tillät sig att leka med dem..
Barnen rullade hårdkokta ägg och krockade med varandra.
De vuxna kunde roa sig med ägg pickning Hur det gick till kan man tydligen fortfarande ta del av vid hamnen
i Simrishamn leklystna karlar stöter äggen mot varandra "Stäv mot stäv" och "akter mot akter"
den som först får sitt ägg krossat i båda ändar förlorar det till den andre...
forts i morgon...
Kramiz Jessica
Trevligt inlägg!
SvaraRaderaRolig påskäggsinformation :)
SvaraRaderaUndrar om det blir till många barn kring påsk då man "äggar" upp sig lite extra ;)
Nu måste jag följa fortsättningen...jag kommer på näste historie-lektion oxå :) Kram Kicki
SvaraRaderaFunderar på om det var många ruttna ägg i omlopp eftersom dom sparades så länge !
SvaraRadera- Kokar alltid äggen i olika lökskal...Dom blir så himla vackra !
Jessica du är välkommen på våran påskmiddag ♥
- Det är väl inte såå långt upp till mej ;)
Varma kramar / Anneli
Roligt inlägg. Ha en fi tisdagsväll. Kram Mimmi
SvaraRaderaroligt med lite påskhistoria. Har alltid undrat varför man äter massa ägg till påsk, men har aldrig tagit reda på det innan! Nu vet jag :)
SvaraRaderaÖnskar dig en underbar påsk!
kram Alexandra
Hejsan vännen!
SvaraRaderaTack för din trevliga följetång!
Kramen Jenny
Äggsta rolig läsning idag:-)
SvaraRaderaKram Jenny
Kul med lite kuriosa;)
SvaraRaderaTack för goa kommentarer hos mig, de värmer alltid ♥
Kram o GLAD PÅSK!
/ Fia
Kul med lite historia. Spännande att följa vidare.
SvaraRaderaHa det gott.
Kram Karin