Bloggvänner

tisdag 3 januari 2012

Amerika koffert..

                                   Gamla beslag...


Hejsan!
Här är Julen kvar än...så jag får gräva fram gamla bilder! passar på att visa er den gamla Amerika kofferten                som vi har ståendes under trappen..Janne ropade
 in den på en Auktion för ett antal år sedan,den ropades in för några dryga hundra lappar.Det ska tydligen finnas en plåt bricka med årtal någonstans,jag måste tömma kistan o dra ut den, för det måste jag bara ta reda på!tycker det är intressant med historia kring gamla saker, vem tillhörde den? hur gammal är den? Hur gick det för vederbörande! blev drömmen om Amerika sann!frågorna är många.Den är klädd inuti o är välgjord se bara på beslagen så fina o rejäla.Tror det blir tömmning omgående ;) för att leta efter info, ha en fin kväll! Här blåser det och regnar!                                                                                                  kramiz Jessica
                                              
 

Fakta från internet

Amerikakofferten
Att välja vad man skulle ta med sig och sedan packa utrustningen var viktigt för emigranterna. Bagaget måste ju hållas inom rimliga gränser med hänsyn till att kunna hanteras under båtresan. Den enkla drängkistan blev ofta amerikakistan.

I romanen Utvandrarna av Vilhelm Moberg finns en beskrivning över innehållet i en amerikakoffert. Den innehöll förutom kläder också snickeriverktyg och annan utrustning. Beskrivningen i Utvandrarna gällde för de första utvandrarna som bosatte sig på landsbygden och var tvungna att röja och odla land.

Under den stora massutvandringen från 1880-talet och femtio år framåt hamnade de flesta svenskar i städer. Amerikakoffertens innehåll förändrades då till främst kläder och personliga saker.

17 kommentarer:

 1. tänk om den hade kunnat prata och berätta sin historia, så spännande det hade varit!

  SvaraRadera
 2. Hej gumman! ja det var kul att få se den gamla amerikakofferten...har haft en sån men borta tyvärr!Åh rota direkt nu jessica så du får reda på lite.Du en sån skulle man haft o kånkat på när man var ung!ihhihi o gett till barnen när dom var flygfärdiga..Kram på dej ♥ Gunilla

  SvaraRadera
 3. Hej
  ohh va den är fin. Vi har en ganska lika men mindre ser det ut som, det är från min gubbes farmor o farfar, innan dess vet jag inte. Va kul med lite fakta om kofferten.
  Ha en fin kväll.
  Kram kram
  Jessica

  SvaraRadera
 4. Har också en nästan likadan koffert, som står under trappan i hallen. Den var min mammas moster, som flyttade till Chicago när hon var ung.
  Den har rest flera gånger över Atlanten, bland annat med en babydocka som present till mig, när jag var liten. Dockan finns kvar...

  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 5. Vilken spännande historia du bjuder på idag!
  Blir kul att höra fortsättningen!

  Hopppas du får en fin kväll!

  Kram Annica

  SvaraRadera
 6. Tänk vad det är underbart spännande med gamla saker ! - Fantasin sätts genast igång när man får se en sån koffert. - Inte underligt att din detektivhjärna börjar arbeta ! - Hoppas du hittar ngt intressant...Väntar på en spännande fortsättning !
  Ha det gott !
  Kram Anneli ♥

  SvaraRadera
 7. Tänk att en sån där har mina föräldrar ståendes, hmm, kanske skulle ta och fjäska lite;)

  Ha en skön kväll!

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 8. Vad rolígt o spännande historia. Jag köpte en härom dagen visar bilder nån dag. Ja dom är moderna nu igen, tänk om de som ägde alla dessa koffertar visste att vi är som tokiga i dessa på 2012 talet. Ha det gott. Kram Mimmi

  SvaraRadera
 9. Visst är dom fina? Har ett par stycken i olika storlekar. En blev fördärvad efter ett oljeläckage så den har jag blommor i på sommaren.
  Blir jättefint.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 10. Ja visst är det spännande...och tänk vad roligt om man bara hade fått veta vad just er koffert varit med om:-)

  Ha en fin dag!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 11. Så fin den är och rymmer massor!
  Vi hade en sådan hemma när jag var liten men den finns tyvärr inte kvar.
  Ha en bra dag och hoppas Emil inte bråkar med dig.
  Kram Katha

  SvaraRadera
 12. Glömde skriva Lycka till i utlottningen!
  KRAM

  SvaraRadera
 13. Men nu blev jag sååå nyfiken =) Hoppas du hittar något årtal =)
  Det är verkligen så intressant med historia. Jag brukar själv tänka vilka som bott i vårt gamla hus som betsår av 2 1800-tals hus som byggts ihop. Vad gjorde dom "for a living" och hur många bodde dom här. Måste nog också ut på forskarresa =)

  Önskar en fin dag och god fortsättning på året
  Kram Tessan

  SvaraRadera
 14. Ja, så spännande det är med gamla ting! Så där kan jag sitta och snöa iväg med gamla foton! Vad blev det av den människan, hade hon ett lyckligt liv? o.s.v Spännande!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 15. Vilken fin amerika koffert!

  3 tanter

  SvaraRadera
 16. Såå läcker koffert! jag blir jätenyfiken på vad den har varit med om!! Hoppas att du hittar lite ledtrådar! Ha en fin kväll! Kram Lotta

  SvaraRadera
 17. Vill b-a-r-a säga att det är såå kul att få lära känna dej gumman ♥ Man måste säga vad man tycker! K-r-a-m Gunilla

  SvaraRadera